4 Vragen en antwoorden over ruimteakoestiek

Comfort is erg belangrijk en wordt niet alleen bepaald door een lekkere bank of goede bureaustoel. Om te bepalen wat ruimteakoestiek voor u kan doen geven wij antwoord op een aantal veel voorkomende vragen.

1. Waarom ruimteakoestiek?

Geluid speelt in ons dagelijks leven een grote rol in onze communicatie. Een goede akoestiek zorgt ervoor dat u een normaal gesprek kunt voeren, zich goed kunt concentreren, de televisie goed hoort en minder vermoeid bent. Om de akoestiek te verbeteren worden geluidabsorberende materialen in de ruimte aangebracht.

2. Hoeveel geluidabsorberend materiaal is er nodig?

Om het juiste akoestisch comfort te bereiken hangt de benodigde hoeveelheid materiaal af van het gebruik van de ruimte, de afmetingen en de inrichting van de ruimte.

 • Hoe groter de ruimte, des te meer materiaal is nodig.
 • Bij gestucte wanden en plafonds vinden veel reflecties plaats.
 • Het gebruik van een ruimte. Gaat het bijvoorbeeld om een kantoor, restaurant of woning.
 • Hoe beleeft u zelf de ruimte, waar ondervindt u de meeste hinder.

Een goede indicatie van de hoeveelheid materiaal is dat ca. 40% à 50% van het plafondoppervlak optimaal is om het beste akoestisch comfort te bereiken. De plaats van het materiaal draagt in grote mate bij aan de effectiviteit. De eerst m2 geeft het meeste effect, de laatste m2 het minst. Toevoegen van materiaal is altijd mogelijk.

3. Waar worden de geluidabsorberende materialen toegepast?

Kantoor-, bedrijfsruimtes en horeca

In kantoor-, bedrijfsruimtes en horecagelegenheden adviseren wij in de meeste gevallen om de materialen aan het plafond te monteren, omdat dit een aantal voordelen heeft.

 • Op het plafond kan het materiaal goed verdeeld worden over de ruimte.
 • Gaat esthetisch op in de inrichting.
 • Materiaal op het plafond is beter beschermd.

Deze ruimtes worden intensief gebruikt en hierbij is voor iedere medewerker of gast het juiste akoestisch comfort gewenst. Hierbij spelen de verdeling en de hoeveelheid materiaal een grote rol. Wij bieden naast plafondoplossingen ook akoestische fotoprints en wandoplossingen.

Woonomgeving

In een woonomgeving gaat het meer om wat mogelijk en wenselijk is. Het resultaat is het grootst als materiaal aangebracht wordt op de plaats waar de meeste hinder ondervonden wordt. Hoe dichter het absorberende materiaal zich bij de bron of ontvanger bevindt, hoe effectiever het materiaal is.

 • Het plafond of de wand bij de eettafel.
 • Een wand of het plafond in uw zithoek.

Het materiaal zal op deze plaatsen duidelijk zichtbaar zijn, het is dan ook van belang dat het esthetisch aansluit bij de rest van de inrichting. Akoestische fotoprints of één van onze andere wand- of plafondoplossingen kunnen uitkomst bieden.

4. Is materiaal aan de onderkant van tafels effectief?

Bij geluidabsorberende materialen aan de onderkant van de tafel wordt verwacht dat de dit de akoestiek in de ruimte verbetert zonder dat het materiaal zichtbaar is. In de meeste gevallen is er niet het gewenste resultaat.

De juiste akoestiek wordt bereikt door geluidsreflecties (weerkaatsen van geluid) te voorkomen en zo snel mogelijk te absorberen. Bij toepassing onder de tafel is dit een stuk minder effectief.

 • Het grootste deel van de reflecties vindt plaats op wanden, vloer en plafond.
 • Niet voldoende materiaal om het gewenste comfort te bereiken.
 • Niet in de buurt van een bron of ontvanger.

Wij adviseren om een geschikte akoestische fotoprint, wand- of plafondoplossing te kiezen die aansluit bij uw inrichting.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via Roel van Haren of 072 – 57 27 390. Wilt u een indruk van onze materialen maak dan een afspraak om bij ons op kantoor te komen kijken.