Burengeluiden

Geluidsoverlast van uw buren of van uzelf kunnen hinderlijk zijn, maar gelukkig is het in de meeste gevallen te verminderen. In dit artikel benoemen we de 2 type burengeluiden en wat u eraan kunt doen om deze geluiden tegen te gaan.

Geluiden

De meest voorkomende (storende) burengeluiden zijn lucht- en contactgeluiden. Luchtgeluid is het geluid dat rechtstreeks afkomstig is van de geluidsbron. Denk bijvoorbeeld aan een televisie, surroundsysteem of hard/luid pratende mensen. Ook scooter- en autogeluiden zijn voorbeelden van luchtgeluid.

Contactgeluid is doordringender dan luchtgeluid, doordat de geluidsbron rechtstreeks contact maakt met de vloer en/of wand. Voorbeelden zijn o.a. rennende kinderen, slaande deuren, stampende voeten, lopen op hakken op houten vloeren etc.

Wat kunt u doen bij deze geluiden? Ten eerste is het belangrijk om te weten waar het geluid vandaan komt. Is het bijvoorbeeld van uw bovenburen, dan raden wij andere geluidsoplossingen aan dan wanneer u geluidsoverlast heeft van de naaste buren. Lees hieronder voor welke situatie u een oplossing zoekt.

1. Naaste buren

Met uw naaste buren heeft u vaak te maken met luchtgeluiden. Om deze luchtgeluiden van de naaste buren tegen te gaan, raden we aan om de scheidingswand te voorzien van de voorzetwand met Soundac Elastiregel.

Door de voorzetwand met Soundac Elastiregel worden geluiden geïsoleerd. De Soundac Elastiregel wordt aan de scheidingswand gemonteerd en hierbij vrij gehouden van de vloer en het plafond door een strook trillingsisolatie. De spouwvulling wordt aangebracht en vervolgens worden twee lagen gipsplaten op de regels gemonteerd.

2. Bovenburen

Geluidsoverlast van de bovenburen is vaak te verminderen door het plafond te voorzien van een zwevend plafond. Dit zwevende plafond vermindert een combinatie van luchtgeluid en contactgeluid dat afgestraald zou worden door het plafond.

Onder het plafond worden Soundac Beugels of Soundac Elastiregel gemonteerd en hierbij vrij gehouden van de wanden door een strook trillingsisolatie. De spouwvulling wordt aangebracht en vervolgens worden twee lagen gipsplaten op de regels gemonteerd.

3. Onderburen

Als de mogelijkheid er is, adviseren wij een zwevend plafond bij de onderburen te monteren.  Door het plaatsen van een zwevend plafond, hebben u en uw onderburen minder overlast van elkaar (zie punt 2 bovenburen).

Wanneer dat niet mogelijk is, raden wij aan om bij houten vloeren de Soundac Barrier Mat isolatieplaat aan te brengen. Het gewicht (massa) van de vloer wordt verhoogd en hierdoor neemt de geluidsisolatie toe.

Breng op de bestaande houten vloer een gesloten PE-folie aan en monteer de Soundac Barrier Mat isolatieplaat (14 kg/m²) op de vloer. Dek het geheel af met de PE-folie en een afwerkvloer, zoals laminaat. Door de toename van gewicht, neemt de isolatiewaarde aanzienlijk toe en de overlast af. Let er wel op dat de vloer met extra gewicht wordt belast. Indien u twijfels heeft over het gewicht, neem contact op met uw aannemer of architect van de gebouw/woning.

Meer weten?

ANR helpt u graag uw geluidsprobleem op te lossen. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u een op maat productadvies?
Neem dan gerust contact op met Roel van Haren